Del |

Danmark er verdensmester i telemedicin

Danmark er verdensførende, når det kommer til at fjernbehandle patienter. USA lader sig inspirere af den danske model
Svend Christensen er diabetiker og styrer selv meget af sin behandling derhjemme med blandt andet insulin
Foto: Benjamin Kürstein

Diabetikere måler selv deres blodsukker og følger sygdommen via et computersystem. En robot i Århus opererer mænd for prostatakræft og vil snart kunne betjenes af læger langt væk. Og patienter med rygerlunger bliver indlagt hjemme uden at tilbringe tid på hospitalet.

Sådan ser det ud i dag, hvor mange patienter selv tager de relevante prøver og kommunikere med lægen gennem elektroniske hjælpemidler i stedet for at have fysisk kontakt.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Obama kigger os over skulderen
Flere amerikanske undersøgelser - den seneste offentliggjort i september - placerer Danmark som det land, der er længst fremme med såkaldt telemedicin.

Det har fået den amerikanske regering til at studere de danske erfaringer i forbindelse med præsident Barack Obamas plan om at bruge 120 milliarder kroner på at digitalisere sundhedsvæsenet.

Alene i Region Hovedstaden kører der i øjeblikket 48 forskellige forsøg med fjernbehandling af syge, og Danske Regioner har nedsat et udvalg, som i løbet af næste forår kommer med sine visioner for mere telemedicin i sundhedsvæsenet.

Anbefaler færre sengepladser
Og i planerne for de nye sygehuse, som regeringen vil bruge 40 milliarder kroner på, planlægger man - trods prognoser om flere ældre og syge - 20 procent færre sengepladser, end de nuværende hospitaler har til et tilsvarende antal patienter.

Der er nemlig stor sandsynlighed for, at mange kan behandles uden for hospitalet. Det fortæller sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, som er medlem af regeringens ekspertudvalg vedrørende sygehusinvesteringer. Det er det udvalg, som har anbefalet færre sengepladser.

Kilde: http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1445297.ece#ixzz14m30vS7g