Del |

Ny kritik af milliardsygehuse: Læg pengene i patienternes hjem i stedet

Britisk undersøgelse viser, at telemedicin næsten kan halvere patientdødeligheden. Det rejser ny kritik af den milliarddyre sygehusplan herhjemme. Centrale aktører efterlyser større satsning på telemedicin.

Det konkluderer en række danske aktører på sundhedsområdet på baggrund af en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra det britiske sundhedsministerium. Ifølge ministeriet kan it- og telemedicinske løsninger reducere antallet af dødsfald hos kronikere med f.eks. KOL, diabetes eller hjerteinsufficiens med op til 45 pct.

"Vi er ved at begå danmarkshistoriens største sundhedspolitiske brøler. Sundhedsvæsnet kommer til at ligge hjemme hos patienterne med de servicetransformationer, som telemedicin, digitalisering og en borgerrettet reorganisering vil afstedkomme," Formand for Dansk Selskab for Klinisk Telemedicin, Klaus Phanareth til Ingeniøren.dk

Også Bertel Haarder (V), der som daværende sundhedsminister igangsatte sygehusplanen, er bekymret for, at et krav om, at regionerne skal reducere sengepladserne med 20 pct. frem mod 2020, ikke er nok:


"Hvis jeg skulle begynde forfra, ville jeg have dimensioneret med færre senge, fordi telemedicin og det stigende kommunale engagement stiller sundhedssektoren i en ny situation," siger han.

LÆS HELE ARTIKEL PÅ INGENIØREN.DK

Fakta:

Whole System Demonstrator Programme (WSD) startet i maj 2008 af det britiske Sunhedsministerium, og er til nu verdens mest omfattende randomiserede kontrollerede studie. Tilsammen 61691 britiske patienter og 238 praktiserende læger i Newham, Kent og Cornwall deltog i projektet. Formålet med projektet var at kortlægge effekten af telemedicin. Projektet blev afsluttet i september 2010 og indsamlet data er under bearbejdelse.